RECEPTEN

Van snelle recepten, uitgebreide maaltijden en zoete en hartige bakrecepten. Voor lekkere en makkelijke recepten, maar ook voor meer uitdagende recepten kun je bij ons terecht. Het recept voor zelf loaded fries of een hele kip maken of deze heerlijke preisoep zijn populair keuzes. Bekijk de recepten per categorie of ben je op zoek naar een specifiek recept dan kun je ook de zoekbalk gebruiken. Deze vind je bovenaan de pagina. Tip: zoek ook eens op ingrediënt in de zoekbalk.

Heel veel BBQ plezier en eet smakelijk alvast!

VLEES

HOLLANDSE GEITENBURGER MET KAAS, SPEK, EI EN ZOET ZURE RODE KOOL

Voor dit recept gebruikten wij het geiten gehakt van melkgeitenhouderij de dwarskop. Dit heerlijke vlees van deze geiten houderij is natuurlijk een restproduct van de melk productie. Des al niet te min slagen de eigenaren van de dwarskop er in om de geiten groot te brengen op een manier welke een uitzonderlijk goed stukje geitenvlees op levert. Dit komt voornamelijk door de natuurlijke gezonde manier van voeden en de vrije ruimte welke de geiten op de boerderij genieten. De liefde voor de geiten laat zich absoluut terug proeven in het vlees, voor ons een reden om regelmatig een heerlijk gerecht met geit te maken. Dit keer geven de klassieke hamburger een twist en bereiden we deze zoals gezegd met geiten gehakt. Tijdens het bedenken van de toppings kwamen we al snel tot de conclusie dat deze burger een Hollandse twist moest krijgen, welke perfect passen bij dit prachtige Noord-Hollandse streek product. Als laatste tip is het misschien handig om te weten dat dit kwaliteitsvlees door een gebrek aan toegingen nauwelijks krimpt tijdens de bereiding. Waar je misschien gewend bent om je hamburgers een stuk groter te vormen dan het brood bij het gebruik van supermarkt gehakt is dat in dit geval absoluut niet nodig. 

Lees meer »

GEROOKTE ZWIJN HAM MET APPEL EN UI

De klassieke combinatie appel, ui en spek uit grootmoeders keuken diende ter inspiratie voor deze heerlijke warm gerookte BBQ ham. In dit recept maken wij gebruik van een zelf geslachte wildzwijn bout, natuurlijk is dit recept ook prima uit te voeren met varkensvlees. Een hele bout is hierbij zelfs geen noodzaak. Je kan ook prima gebruik maken van een deel van een varkensbout of een speenvarkens bout. De slager kan je hierbij het beste adviseren welk spierstuk uit de varkensbout het beste geschikt is voor het bereiden van een hele ham. Vraag hierbij dan wel om een rauw on bereid ham stuk. Deze keer gaan we het vlees bereiden na een royale marinade in een pekelbad, het voordeel hiervan is een mooie diepe smaak beleving welke helemaal doordringt tot de kern van het vlees en uiteraard wordt het vlees door het pekelen ook wat sappiger en malser. In ons geval kwam het zo uit dat we 7 liter pekel water nodig hadden, mocht je zelf aan de slag gaan met dit recept dan is deze verhouding niet heilig. Je kan deze gemakkelijk aanpassen mocht je genoodzaakt zijn om een kleinere of grotere bak te gebruiken als het vlees hier om vraagt. Wat je hierbij eigenlijk altijd wilt is de hoeveelheid vocht zo klein mogelijk houden, dan hoef je minder pekel water op smaak te brengen en dus minder kruiden te gebruiken. Als regel hierbij gebruiken we zelf altijd dat het vocht zout gehalte 1,25% moet zijn. Je weegt dus je vlees en het water wat je toevoegt zodat het vlees net onder staat. Dit tel je bij elkaar op en voegt 1,25% zout toe van het toetaal gewicht. 

Lees meer »

HAZENRUG MET GEPOFTE ZOETE AARDAPPPEL EN BOSUI

Wilde hazen rug is een een absolute delicatesse, een prachtig stuk vlees uit onze even zo prachtige Hollandse natuur. Haas wordt tegenwoordig niet erg veel meer gebruikt in de Nederlandse keuken, laat staan dat de haas zijn weg vind naar onze BBQ en dat is eigenlijk toch erg jammer. Aan mij de taak om u eens te overtuigen van het feit hoe geweldig lekker haas wel niet kan zijn en wat een voorrecht het is om van dit prachtige stuk wild te kunnen mogen genieten.

Lees meer »

RUNDER RIB LAPPEN GESTOOFD IN RODE WIJN

Deze franse klassieker is vooral bekend  onder de naam Boeuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne. Dit is een klassiek Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, bouillon, champignons, spek, bouquet garni. De naam betekent 'Rund op zijn Bourgondisch' en het is dan ook een typisch gerecht voor de Bourgogne-streek. Wij Bereiden deze klassieker graag met runder rib lappen, dit bied als voordeel dan andere stoofvlees soorten dat deze veel sneller klaar gestoofd is. In plaats van de fijn gesneden Bouquet garni uit de franse keuken voegen wij er graag wat meer groenten aan toe zodat je voor een volledige maaltijd alleen nog je favoriete aardappel garnituur hoeft toe te voegen. Het is ook erg leuk om dit soort gerechten eens te berieden op de BBQ in een gietijzeren Dutch oven, dit leent zich prima voor dit soort bereidingen. 

Lees meer »

REVERSED SEAR COTE DE BOEUF MET GEPOFTE UIEN EN KNOFLOOK BOTER

Ben je op zoek naar een stoer stuk vlees met een mooie vetmarmering? Dan is de Scotch Prime Côte de Boeuf oftewel de ‘cowboy steak’ een aanrader! De Cote de Boeuf van onze vlees leverancier MeatMonkey.nl is een ribstuk met het been er nog aan. Het is een prachtige steak om met meerdere personen van te eten(of voor de liefhebber lekker alleen!). De cote de Boeuf heeft ontzettend veel smaak en een mooie marmering wat ook weer zorgt voor de malsheid van het vlees. Een dergelijk stuk weegt ca. 1,2kg en deze werd gesneden van Scotch Prime runderen. De Schotse koeien boeren werken volgens  duurzame methoden waaronder bijvoorbeeld een gemengd begrazing systeem dat de biodiversiteit van het landschap ten goede komt. Dit levert prachtig vlees op van de hoogste kwaliteit. Omdat dit een grotere steak betreft kiezen we in dit geval voor de reversed sear methode om dit mooie vlees te bereiden. Dit houdt in dat we de steak eerst op een lage temperatuur gaan garen en daarna pas gaan af grillen, dit heeft als voordeel dat je een mooi langzaam gelijkmatig gegaard stuk vlees met een krokante korst verkrijgt als eindresultaat. Tijdens het voorgaren van de steak heb ik wat eikenhouten Wine Barrel Chips van Rookplankje.nl toegevoegd. Dit heerlijke rookhout is gemaakt van gebruikte rode wijn vaten. Dit geeft het vlees een subtiele hint van eikenhout en ook iets fruitigs mee van de wijn dat in het hout getrokken is. Op deze manier wordt het vlees naast gelijkmatig gegaard ook nog een heerlijk subtiel warm gerookt. Als klap op de vuurpijl hebben we de steak op smaak gebracht met zeezout en een heerlijke gepofte uien en knoflook boter.

Lees meer »

GEITEN RUG ROULLEAU VAN DE GRILL

De moeilijkheid van dit leuke recept zit hem vooral in de voorbereidingen, je zal merken dat de uiteindelijke bereiding het minste werk is. Het handige hierbij is wel dat je de voorbereidingen prima een dag van te voren kan doen. De biefstukjes zullen een prachtige culinaire uitstraling hebben, samen met de manier van voorbereiden maakt dit een ideaal recept voor de komende feestdagen. Het aller belangrijkste onderdeel van dit recept is natuurlijk de kwaliteit van het vlees, je raad het al ik heb hier natuurlijk een prima adres voor gevonden. Na een aantal keer wat vlees besteld te hebben bij Melkgeitenhouderij De Dwarskop in 't Veld hebben wij het bedrijf inmiddels zelf eens bezocht. Ik was al overtuigd van de kwaliteit van het vlees maar na een rondleiding over de geiten houderij, en het aanhoren van de bevlogen uitleg die Ron en Marijke gaven over de manier van werken ben ik helemaal verkocht. Je merkt hier echt de liefde voor de geiten, de melk en uiteindelijk dan toch ook voor het vlees van de geiten. De liefdevolle manier van werken, de ruimte in de stallen, de gezonde voeding die de dieren nuttigen maakt dat de geiten zichtbaar genieten van een goed leven en dit laat zich absoluut terug proeven in het heerlijke stukje geiten vlees. 

Lees meer »

GEROOKTE DAMHERT BOUT MET ZUURKOOL, APPEL EN SJALOT

Als je op zoek bent naar een wat uitgebreider gerecht voor een feestelijke gelegenheid dan is dit recept een aanrader. Wij genoten van dit herfstige feestmaal met een groep vrienden tijdens een heerlijke uitgebreide BBQ dag. De perfecte gelegenheid om een dergelijk mooi stuk wild te kunnen delen met anderen. Het verkrijgen van een knap stuk hert moet met al de online poeliers van tegenwoordig geen probleem meer zijn, ook in de groothandel kan je prima terecht voor dit vlees. Je kan natuurlijk een hele hertenbout kopen en deze uitsnijden zoals hier op de foto gebeurd is maar dit is zeker geen noodzaak. Deze manier van uitsnijden heeft eigenlijk geen echte functie en is vooral gedaan voor het show element, we eten natuurlijk ook met onze ogen. Daarnaast vind ik het zelf erg leuk om iets bijzonders te maken van dit prachtige wild en hiermee de beleving aan tafel te vergroten. Uiteindelijk is dit natuurlijk geen noodzakelijk iets, laat je hierdoor dus vooral niet afschrikken. Het recept kan natuurlijk gemaakt worden met elke hert biefstuk, de grote van het vlees maakt hiervoor niets uit aangezien er gewerkt wordt met een kernthermometer. Als laatste is het leuk om te vermelden dat we dit speciale gerecht hebben gerookt met de Beer Barrel Chucks van rookplankje.nl. Deze unieke Chunks zijn gezaagd van gebruikte gebruikte eikenhouten biervaten. Brouwerij de Molen heeft in deze vaten speciaal bieren laten rijpen op waarin daarvoor jarenlang dranken als rioja, port, whisky, cognac en calvados hebben gerijpt. Het rijpen van deze dranken in de vaten maakt dat het eiken hout van deze Chunks een heerlijk subtiel en veel minder zwaar eiken aroma afgeeft aan je gerecht. Chunks gebruik je voor het roken van producten met een langere rooktijd, kortom ideaal dus voor deze bereiding. De Chunks hoeven voor gebruik niet geweekt te worden, zo gaan ze bij gebruik direct roken en niet eerst stomen. Als laatste toevoeging is het een goede tip om de damhert bout te serveren met een klassieke rode wijn saus, dit maakt het gerecht helemaal af. 

Lees meer »

GEITEN STOOF VLEES

Wist je dat geiten vlees wereldwijd het meest gegeten vlees is, best gek als je bedenkt dat wij nederlanders amper bekend zijn met het consumeren van dit heerlijke vlees. Hoog tijd om hier eens verandering in te brengen. Geiten vlees is bijvoorbeeld heerlijk om te verwerken in een stoofpotje, zeker dit recept wat een beetje een mediterrane inslag heeft wordt bij ons thuis erg gewaardeerd. Bij stoofvlees denkt men vaak dat dit veel werk of tijd in beslag neemt, nou zal je bij net maken van dit recept zien dat dit eigenlijk wel mee valt. Door het vlees in wat kleinere blokjes te snijden kan de kooktijd flink verkort worden, in ongeveer vier uur pruttelen is dit potje wel klaar. Het opzetten zelf neemt ook niet veel tijd in beslag en tijdens het pruttelen van de stoofpot kan je rustig andere dingen gaan doen terwijl de keuken zich vult met de heerlijke geuren die uit de pan omhoog komen. Het leuke aan het geiten vlees is dat het zich wat makkelijker laat combineren met andere componenten dan bijvoorbeeld gekookte aardappelen wat vaak gegeten wordt bij rund stoofvlees. Wij eten hier bijvoorbeeld graag rijst, cous cous of bulgur bij, heerlijk met een salade als bij gerecht. Geitenvlees aankopen is natuurlijk wat lastiger aangezien dit niet bij elke slager verkrijgbaar is. Nadat we meerdere malen op verschillende plekken geiten vlees gekocht bestellen we nu eigenlijk altijd ons geiten vlees bij melkgeiten houderij de Dwarskop in t`veld, hier verkopen ze heerlijk eigen geiten vlees wat super van smaak is. 

Lees meer »

OSSENHAAS ROLLADE MET MOZZARELLA, PESTO EN BASILICUM

Voor dit recept gebruikten wij een heerlijke 200 dagen graan gevoerde ossenhaas van onze BBQ specialist Bakker Barbecue  in Den Helder. Zoals eigenlijk altijd loont het met dit soort recepten zeker om een stukje vlees van top kwaliteit aan te schaffen, dit ga je zeker terug proeven in het eindresultaat en maakt het uiteindelijke BBQ genot nog groter. Het kopen van een hele ossenhaas voor dit gerecht bied als voordeel dat het kop en staartstuk overblijven. Hier kan je later weer verwerken in een andere BBQ sessie, het staart stuk van de ossenhaas ( filet Mignon ) leent zich prima voor heerlijke spiesjes en het kop stuk ( Chateau Briand ) is natuurlijk perfect geschikt voor een bereiding in zijn geheel als heerlijke biefstuk voor twee. Vind je het nog een te grote uitdaging om een hele ossenhaas aan te pakken en schoon te maken, vraag dan je slager om een schoongemaakt midden stuk van de haas. Dit is het deel waar normaal gesproken de haas biefstukken van gesneden worden ( tournedos ). 

Lees meer »

REE ZADEL GEROOKT OP TIJM MET PASTINAAK EN PETERSELIE

Inmiddels is het ree bok echt seizoen weer geopend en al associeren mensen wild veelal met het najaar, toch is het meer dan de moeite waard om ook eens in de warmere maanden te kijken welk wild er nou beschikbaar is. Zoals gezegd is ree bok dus momenteel verkrijgbaar, ongeveer van mei tot en met september. Dat hangt een beetje af van provinciaal beleid maar volop verkrijgbaar in de zomer dus. Nu de jagers regelmatig met een prachtig stuk wild aan komen zetten is het natuurlijk zonde om dit in de vriezer te doen en er pas mee aan de slag te gaan in de winter. Direct aan de gang dus met dit heerlijke wild denk ik dan. Het mooie hieraan is dat ree in principe heel veelzijdig is en dit verfijnde vlees laat zich dan ook vrij gemakkelijk combineren met de meest uiteenlopende smaken. Vergeet dus even de geijkte ouderwetse winterse wil ideeën en aan denk eens aan wat meer zomerse smaken. Dit keer hebben wij het ree gerookt op hout van rookplankje.nl en geserveerd met geroosterde pastinaken en peterselie, al met al een heerlijke en super geslaagde bereiding van het mooiste stukje vlees verkrijgbaar. Mocht een ree zadel nou net even te lastig verkrijgbaar zijn dan kan dit recept uiteraard kan dit recept ook bereid worden meet reerug filets of andere biefstuk delen van ree of hert. Heelveel plezier met het bereiden van dit heerlijke wild in de zomer.

Lees meer »

GEVULDE TOMAHAWK STEAK

Inmiddels wordt het wel eens tijd om een Tomahawk steak te behandelen op dit blog, uiteraard moet dit natuurlijk weer net even anders dan normaal grillen. Met dit idee in gedachten ben ik uitgekomen op het warm roken en vullen van de steak. Hiervoor gaan we de reversed sear methode gebruiken. Dit houdt in dat we de steak eerst op een lage temperatuur gaan garen en daarna pas gaan af grillen, dit heeft als voordeel dat je een mooi langzaam gelijkmatig gegaard stuk vlees met een krokante korst welke alle sappen en smaken nog inzitten. Deze techniek leent zich perfect voor de dikkere stukken vlees en laat dit nou precies het geval zijn met een mooie tomahawk steak. Tijdens het voorgaren van de steak heb ik wat eikenhouten Wine Barrel Chips van Rookplankje.nl toegevoegd. Dit heerlijke rookhout is gemaakt van gebruikte rode wijn vaten. Dit geeft het vlees een subtiele hint van eikenhout en ook iets fruitigs mee van de wijn dat in het hout getrokken is. Op deze manier wordt het vlees naast gelijkmatig gegaard ook nog een heerlijk subtiel warm gerookt. En ja, met een vulling van gebakken uien, champignons en oude kaas maak je natuurlijk alles lekker. Kortom op deze manier maak je een heerlijk feestelijke steak om het voorjaar mee in te luiden onder het genot van een herlijk biertje of een goed glas wijn.

Lees meer »

HERTROLLADE

Deze heerlijke rollade is een mooi gerecht om in het wekend de show mee te stelen. Ik snap dat het op het eerste oog wat uitdagend lijkt om zelf een rollade te gaan opknopen, toch zal je merken na het lezen van dit recept dat dit allemaal best wel mee valt. Mocht je nou niet van wild houden dan  is het zeker aan te raden om deze rollade te bereiden met een mooie rund of kalf biefstuk. Hetzelfde geld hierbij voor de gorgonzola, alhoewel dit heerlijk combineert in dit gerecht zijn er toch veel mensen die niet van blauwader kaas houden. In dit geval is bijvoorbeeld mozzarella een prima alternatief. Let bij welk vlees je ook gebruikt goed op de draad bij het snijden van het vlees. Dit op de juiste manier uitvoeren zorgt voor een malser eind resultaat dat lekker eet. gorgonzola vervangen mozzarella. Zoals je ziet is dit gerecht best goed aan te passen aan de smaak van u en uw gasten, dit maakt het superleuk om deze uitdaging aan te gaan en deze rollade eens op de diner tafel te zetten. 

Lees meer »

SPARE RIBS

De alom bekende en veel in boeken en blogs beschreven 3 2 1 methode voor spare ribs is veel gebruikte en zeker een goede leidraad. Het is in principe de methode die ik zelf ook gebruik al raad ik mensen hierbij altijd aan om toch echt zelf goed te kijken naar het proces en de ribs zelf. Het is echt belangrijk om zelf te blijven kijken en voelen, er kan wel in een boek staan dat je de ribs 3 uur heet moet roken maar als dit onverhoopt te lang duurt en het vlees te ver kleurt kan je natuurlijk dit deel van het proces naar eigen smaak invullen. In de praktijk vervang ik de 3 bijvoorbeeld vaak voor in een 2 of 2,5 het ligt er aan hoe het gaat en hoe de temperatuur verloop is en of je spare rib dik bevleesd of dit juist niet zijn. Het ligt allemaal aan je persoonlijke voorkeur. Hetzelfde geld voor het tweede deel van de bereiding, de 2 staat voor een stooftijd. van ongeveer 2 uur, ik houd dit vaak wel aan maar ook dit is weer aan te passen naar eigen inzicht. De een wil dat zijn ribs van het bot vallen waar de ander graag heeft dat er flink gekluifd kan worden en zelfs de middenweg is hierbij een heerlijke optie. Verder is het leuk om te weten dat je er voor kan kiezen om de 1 in deze bereiding op een later tijdstip uit te voren. Je kan de ribs bijvoorbeeld prima 2 dagen voor een gezellig diner bereiden en terugkeren om ze op de dag zelf lekker af te lakken met saus en af te grillen. Zelf maken we thuis graag meerdere ribs op deze manier om op een later moment van te genieten. 

Lees meer »

LOADED FRIES

We blijven aan de gang! Weer een comfort food knaller van een gerecht dat echt werkelijk iedereen waardeert. Nog nooit heb ik een succesvoller gerecht bereid. Bij het eten van deze ultieme bak friet is er nooit gezegd dat het niet lekker was of dat het niet helemaal in de smaak viel, en het is wat geserveerd hoor. Zelfs de kinderen eten dit bij ons thuis bijna met vingers en al. Met andere woorden deze WildFoodChefs special zou op menig restaurant kaart niet misstaan en het mooiste is nog dat het echt super simpel zelf te bereiden is. Om de bereiding wat simpeler te maken kan je er natuurlijk voor kiezen om de zoet zure rode ui te vervangen voor Amsterdamse uien,  een pulled pork kant en klaar te kopen en hetzelfde geld in dit geval voor de sriracha. Ben je nou een Die Hard hobby kok en wil je echt alle componenten zelf maken? Niet getreurd de recepten voor de huisgemaakte sriracha, pulled pork en zelf geweckte rode uien zijn als link toegevoegd in dit recept. 

Lees meer »

PULLED PORK

Deze Amerikaanse low and slow klassieker behoeft eigenlijk geen introductie meer, en misschien zelfs wel geen recept. Het leek me geen echte toevoeging meer voor deze site omdat de pulled pork inmiddels zo ingeburgerd lijkt in ons Hollandse BBQ wereldje. Toch blijkt het tegendeel waar, regelmatig krijg ik toch vragen over deze klassieker en hoe ik deze dan aan pak. Zelf vind ik dat er over het bereiden van pulled pork vaak veel te moeilijk word gedaan, er word in mijn optiek veel te veel gefocust op temperaturen en andere rand zaken. Niet dat dat verkeerd is maar voor mij leid het af van waar het over gaat, namelijk een sappige zachte pulled pork. In dit recept zal ik dan eens wat doeltreffende tips delen en laten zien hoe je simpel een heerlijk smaakvolle sappige en zachte pulled pork neer zet. Misschien niet de officiële of juiste manier volgens puristen maar wel de makkelijkste welke ook nog eens succes garandeert. 

Lees meer »

WILD HAMBURGER

Dit recept valt voor mij in de categorie comfort food, eten waar ik af en toe echt niet zonder kan en wat gelukkig ook nog eens zeer eenvoudig te maken is. Het is dan ook een heerlijk recept voor een lazy sunday waarbij we makkelijk een eventuele  kater van de dag ervoor willen wegeten, het eitje maakt deze burger dan ook echt compleet.

Lees meer »

GEROOKTE EN GEGRILDE WILDE HAZENRUG

Wilde hazen rug is wat mij betreft een absolute delicatesse, een prachtig stuk vlees uit onze even zo prachtige Hollandse natuur. Haas wordt tegenwoordig niet erg veel meer gebruikt in de Nederlandse keuken, laat staan dat de haas zijn weg vind naar onze BBQ en dat is eigenlijk toch erg jammer. Aan mij de taak om u eens te overtuigen van het feit hoe geweldig lekker haas wel niet kan zijn en wat een voorrecht het is om van dit prachtige stuk wild te kunnen mogen genieten.

Lees meer »

GEROOKT BUIKSPEK MET UI, TOMAAT EN BBQ SAUS

Bij de bereiding van dit gerecht gaan we weer eens koud roken, dit kan op twee manieren, door rook mot te gebruiken in de cold smoke generator, of met pellets in een smoke tube. Welke van de twee methodes je kiest maakt niet heelveel uit. Met pellets heb je wat meer kans op temperatuur vorming, maar in dit geval is dat niet zo hinderlijk want we garen het buikspek hierna direct af. Zorg er in principe met koud roken wel voor dat de buiten temperatuur niet hoger dan 20 graden is. Dit is in verband met de bacterie vorming erg belangrijk, zeker als je van plan bent het koud gerookte product rauw te serveren zoals bijvoorbeeld zalm.

Lees meer »

RUND RIB EYE MET WILD BEEF EN UI

Dit super simpele comfort food behoefd eigenlijk geen inleiding. Wat eten betreft gaat er voor mij weinig boven een rib eye hot and fast aanpakken. Deze variant op gietijzer krijgt door het bakken hier op een extra dimensie en de wild beef kruiden geven het geheel een heerlijke wending. Al met al toch het bereiden en uitwerken in de blog zeker waard, zeker een aanrader om je rib eye eens op deze manier te bereiden.

Lees meer »

RACK VAN VARKEN MET HASSELBACK AARDAPPELEN

Dit prachtige recept heeft best een uitgebreide voorbereiding, maar zeg nou zelf de aanblik van zo'n prachtig gegaarde rack is toch absoluut de moeite waard. Voor deze bereiding maken we gebruik van een natte pekel, dit vind ik persoonlijk echt de moeite waard voor dit soort grotere stukken vlees. Dit houd het vlees gegarandeerd sappig en door het toevoegen van kruiden en specerijen kan je een stuk vlees echt veel meer diepgang in de smaak mee geven. Het nat pekelen is wat mij betreft dus echt de moeite waard. Deze techniek is natuurlijk op van alles toepasbaar maar voor mij is blank vlees wel ideaal hiervoor. Ook gevogelte zoals kip en kalkoen laat zich perfect zo bereiden.

Lees meer »

OP HOOI GEROOKT DAM HERT ZADEL

Deze gave bereiding van hert is een absolute Eyecatcher voor een diner met goed gezelschap. Het vinden van een damhert zadel zal niet gemakkelijk zijn maar een goede poelier kan dit op verzoek zeker maken. Heeft u nu niet het geluk dat u zelf een hert slacht of komt er met uw poelier niet uit, niet getreurd. Het is natuurlijk mogelijk om dit recept te bereiden met hert rug filets of een ander biefstuk deel. Het voordeel van het bereiden van vlees aan het been is dat het vlees tijdens het garen minder samentrekt en dus minder te lijden heeft, vandaar dat ik dit graag doe en de moeite hier voor neem. Verder is het gebruiken van hooi en de kruiden een mooie toevoeging, het hooi gaat tijdens de bereiding goed smaak afgeven en dat proef je. De geuren die de BBQ verlaten tijdens de bereiding gaan uw gasten erg enthousiast maken.

Lees meer »

VIS

GEROOSTERDE SARDINES

Een super simpele klassieker welke toch de moeite waard is om hier eens te delen. Sardines worden in de mediterrane keuken vaak op deze manier bereid en daar is een goede reden voor. De bereiding op open vuur sluit perfect aan bij de vis en geeft deze dusdanig veel diepgang dat er verder weinig toegevoegd hoeft te worden voor een geweldige smaak beleving. Het belangrijkste is uiteindelijk dat er mooie verse sardines aangekocht worden en dat deze goed schoongemaakt zijn, iets wat de lokale visboer waarschijnlijk wel voor je wil doen. Om er een compleet gerecht van te maken kan je de sardines prima serveren met gebakken friet en je favoriete salade. Voor de complete beleving eet je deze vis lekker met je handen, samen met een goed glas witte wijn waan je je op deze manier direct op een zonnig terras aan de middellandse zee. 

Lees meer »

GEROOKTE ZALM BITES MET PETERSELIE CREME FRAICHE

Momenteel zijn ze helemaal hot de BBQ bites, veelal veel werk maar dat geld niet voor deze variant. Het klaarzetten van dit eenvoudige gerechtje zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen, en de daadwerkelijke bereiding zal niet veel meer tijd in beslag nemen. Als je een beetje efficiënt te werk gaat en de BBQ direct opstart voordat je aan de voorbereidingen begint kan je zelfs in een minuut of 20 helemaal klaar zijn. Wij sneden de zalm in kleine blokjes en maakten er op deze manier dus BBQ bites van welke heerlijk zijn als borrel snack of tussendoortje. Dit recept is natuurlijk ook te bereiden met een stuk zalm in zijn geheel, je kan de zalm hierna mooi plukken en als broodbeleg gebruiken of in een heerlijke wrap steken. Voor het roken van vis gebruik je het liefste hout soorten met een subtiel rookaroma, appel, kersen, elzen (alder) en hickory zijn hier goede voorbeelden van. Onze favoriet is absoluut beuken dit geeft een heerlijk subtiel rook smaakje aan je gerookte vis. Wat het rookplankje betreft kan je dezelfde houtsoorten hanteren. Al zijn eiken en ceder voor het roken van vis op deze manier ook prima geschikt om als rookplankje gebruiken. Op de site van rookplankje.nl kan je terecht voor een ruim aanbod in rookplankjes en uiteraard oom ander rookhout waaronder rook chips. Als laatste tip is het belangrijk om te weten dat we bij het roken het rookhout absoluut niet nat gaan maken door deze te weken in wat voor vloeistof dan ook, dit is absoluut nergens voor nodig. We gebruiken het rook hout namelijk omdat we rook willen genereren om onze bereiding net wat extra's te geven. Door het rookhout eerst nat te maken zal je tijdens de bereiding dus eerst dit vocht weer uit het hout moeten stomen voordat het hout begint met roken. Op deze manier zal het resultaat dus zijn dat de zalm in deze bereiding bijvoorbeeld gestoomde zalm wordt in plaats van gerookte zalm. 

Lees meer »

GELE ZEEDUIVEL CURRY

Hierbij weer eens een eenvoudig en snel te bereiden maar des al niet te min enorm smaakvol gerecht waarbij je je vingers aflikt. Het recept voor deze Thaise vis curry kost nauwelijks moeite om klaar te zetten, het is enkel een kwestie van de vis snijden en de ingrediënten mengen. En mocht je het jezelf helemaal makkelijk willen maken dan kan je zelfs de visboer nog vragen om de vis voor je te snijden. Verder is het een kwestie van even een uitje en een paprika snijden, meer is het niet. Je kan dit gerecht natuurlijk in een ovenschaal doen en in de oven zetten, 45 min op 160 graden en de curry is klaar. Lekker voor op een regenachtige dag, wat rijst er bij en je bent klaar. Natuurlijk maken wij het onszelf wat lastiger en gaan wij voor de BBQ uitvoering van dit gerecht.

Lees meer »

CEVICHE VAN SNOEKBAARS

Dit eenvoudige maar heerlijke gerecht laat zich vrij gemakkelijk maken en heeft een niet al te lange bereidingsduur, kortom een heerlijk gerecht om indruk mee te maken op uw gasten. Ceviche is een rauw vis gerecht uit de Latijns Amerikaanse keuken het is in principe rauwe vis gemarineerd in citrussap, azijn kan natuurlijk ook gebruikt worden.

Lees meer »

BROODJES GEROOSTERDE POON MET TOMATENSALSA

Heb je een keer wat meer tijd voor de lunch dan zijn deze broodjes geroosterde poon een leuk project, poon is een heerlijke maar vaak toch wat ondergewaardeerde vis. Jammer en ook helemaal niet nodig, naast dat poon zicht uitstekend leent om te roken en om stoofpotjes van te maken is dit stevige vis vlees ook heerlijk om te roosteren en op brood te eten. Een mooi bijkomend voordeel is dat deze heerlijke Noordzee vis je niet hard in je portemonnee raakt. Dus op naar de lokale visboer en scoor je verse poon.

Lees meer »

OP DE GRAAT GEROOKTE WILDE TARBOT

Deze uitgebreide bereiding is er natuurlijk weer een voor de show, de zichtbare vissengraat vind ik heel erg gaaf en zorgt voor een hoop uiterlijk vertoon.  Die extra moeite vind ik het allemaal wel waard, het is veel meer werk maar uiteindelijk eten we ook met onze ogen. Het gezegde luid niet voor niets “het oog wil ook wat”. Daarnaast vind ik dat je door zoveel moeite in de bereiding te steken je zeker laat zien dat je het dier met respect behandeld. Je zal zien dat men het eten nog meer gaat waarderen.  

Lees meer »

GEVOGELTE

GEROOKTE FAZANT

Vanuit mijn interesse voor het wild en de natuur is het voor mij een logisch gevolg dat ik intensief samenwerk met regionale jagers, vissers en kwekers. Op deze manier heb ik altijd het mooiste en meest verse wild voor handen. Voor het recept in het BBQ Magazine 2023 moest ik dan ook wel iets moois maken met wild. De keuze is uiteindelijk op deze prachtige fazant gevallen. Mocht je nu niet aan fazant kunnen komen bij de poelier of groothandel kan je ook terecht op www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart. Uiteraard kan dit recept natuurlijk ook met parelhoen, kalkoen kip of zelfs eend gemaakt geworden, mocht dat de voorkeur hebben.

Lees meer »

KIP IN KLEI OF BEDELAARSKIP

Een hele kip gebakken in een klei laag stond eigenlijk al veel te lang op onze BBQ to do list. Gelukkig hebben we uiteindelijk toch maar wat keramiek klei op internet besteld en kunnen we dit recept nu bijschrijven op de site want het eindresultaat was absoluut een feestje voor de smaakpapillen. Het idee lijkt natuurlijk op het garen in een zoutkorst wat ik wel vaker gedaan heb, maar waar komt het garen in klei nou eigenlijk vandaan. Er is een oud chinees verhaal dat verteld over een bedelaar welke een kip had gestolen. Nadat hij zijn vuur had aangestoken om zijn kip te bereiden hoorde de bedelaar krijgers van de Chinese keizer aankomen. Snel groef hij een gat daarna verpakte hij de gestolen kip in lotusbladeren, verstopte het geheel in de klei en verdween. Na een tijdje kwam hij terug en merkte dat zijn opgegraven kip helemaal gaar was geworden in gebakken klei door de hitte van het kampvuur. De klei had ervoor gezorgd dat dit de lekkerste kip was die de bedelaar ooit had gegeten. Op het internet vind je veel recepten waarbij de kip gevuld wordt met rijst en Chinese kruiden, wij maakten van de bedelaarskip natuurlijk een eigen variant met onze WildFood Poultry Rub. Een prima keuze want we genoten door de klei laag van een heerlijk malse en sappige kip welke alle smaken mooi in zich had opgenomen. Al met al en echte aanrader dus. 

Lees meer »

EENDENBORST GEVULD MET CHORIZO EN MANCHEGO

Hierbij weer eens een receptje bereid met onze WildFood Poultry rub, dit heerlijk recept geeft net even een andere twist aan de eenden borst. Het idee voor dit recept is natuurlijk geïnspireerd op de ouderwetse cordon bleu, al kunnen we het paneren bij deze bereiding mooi achterwege laten. We vullen de eend met een manchego, laat je niet afschrikken door deze Spaanse schapen kaas. Hij is erg mild van smaak maar geeft net dat spannende extraatje aan de vulling. Uiteraard kan dan de ham van het cordon bleu idee nergens anders voor vervangen worden dan voor chorizo, deze heerlijke kruidige Spaanse worst zorgt voor een beetje pit in de vulling. Verder is het een kwestie van opbinden, afbakken en wat heerlijke aardappel en groenten garnituren toevoegen voor een volledige maaltijd. 

Lees meer »

GEVULDE EEND MET PADDESTOELEN, EENDEN LEVER EN DUINDOORNSAUS

Dit arbeid intensieve en uitdagende gerecht heb ik al een tijd lang uit willen uitproberen, eindelijk heb ik nu de tijd gevonden om dit concept uit te voeren en te promoveren van idee tot realiteit. Eend is bij uitstek mijn favoriete stuk wild, dit komt door de ongeëvenaarde smaak en de eindeloze mogelijkheden die eend te bieden heeft.

Lees meer »

WILDE EEND GEROOKT MET HOOI EN LAVENDEL

Het wilde eenden seizoen is momenteel weer in volle gang in Nederland, en bijna niets op het gebied van eten maar mij gelukkiger dan het werken met kraakverse wilde eend. Het loont in dit geval echt om bevriend te raken met de lokale jager. Zeker als hij zijn vak verstaat en de eend op een goede manier bemachtigd, en nauwelijks schade aan het beest toe brengt.

Lees meer »

HELE KIP VAN DE BBQ, MET ROSEVAL AARDAPPELEN, GEBAKKEN UIEN EN SPEKJES

Niet al het eten hoeft natuurlijk wild te zijn. Dit recept is eigenlijk weinig uitdagend in de uitvoering, maar wel een echte gezinsmaaltijd. Zelfs met moeilijkere eters is dit gerecht een schot in de roos, want wie houdt er nou niet van kip? De WildFood poultry rub geeft de kip echt een andere twist welke echt door iedereen gewaardeerd zal worden. Zelf ben ik erg enthousiast over deze kruiden mix door de brede toepasbaarheid en de typische smaak welke deze aan uw gerechten zal geven.

Lees meer »

HARTIGE SNACKS

LOADED JALAPENO WORST BROODJES

Een heerlijk en snel broodje voor de lunch, maar bij het diner kunnen deze broodjes natuurlijk ook. Je serveert ze simpelweg gewoon met friet, een ander passend aardappel garnituur en eventueel een heerlijke coleslaw voor een volledig diner. Lekker simpel en snel qua bereiding en uitvoering maar toch zet je iets heel royaals op tafel. Buiten dat het er fantastisch uit ziet smaken de BBQ Jalapeno worsten van onze vlees partner Meatmonkey.nl geweldig. Naast dat ze door het gebruik van jalapeno natuurlijk voorzien van een licht pittige bite zijn ook nog eens extra smeuïg door de toevoeging van cheddar in het vlees. Al met al heerlijk vlees dat perfect smaakt op deze broodjes maar ook zeker prima tot zijn recht komt bij een ouderwetse BBQ.

Lees meer »

ENTRECOTE SANDWICH MET THAISE SAUS EN BRIE

Er zijn van die dagen dat je uitgebreid de tijd neemt om heerlijk te lunchen, in zo'n geval is dit het uitgelezen gerecht om te maken. Voor het garen van de entrecote gebruiken we de reverse sear techniek. Dit neemt wat meer tijd in beslag maar geeft uiteindelijk een veel smaakvoller en sappiger eind resultaat. Waar bij de gebruikelijke manier van grillen je het vlees dus direct blootstelt aan een hoge temperatuur om het vlees aan te schroeien, doe je dit bij de reverse sear pas aan het einde. We gaan het vlees namelijk eerst op een lage temperatuur garen en  op het einde van de bereiding gaan we het vlees pas dicht schroeien om een krokante korst te krijgen. Deze methode wordt vooral bij dikkere steaks toegepast toepast omdat je natuurlijk voldoende vlees dikte nodig hebt om langzaam te kunnen garen, een dun lapje zal bijvoorbeeld snel te gaar worden met deze techniek. Het extra bij roken tijdens het langzaam garen van de entrecote geeft natuurlijk een nog lekkerder stuk vlees. Elk houtsoort heeft uiteraard een eigen specifieke smaak, Voor dit gerecht heb ik gekozen voor kersenhout chips, deze houtsoort geeft een heerlijk milde en fruitige rooksmaak aan vis, gevogelte, rund- en varkensvlees. Kersen hout is wat subtieler dan bijvoorbeeld eiken en is in dit geval dus goed passend voor dit gerecht. 

Lees meer »

BROODJES GEROOKT BUIKSPEK

Dit heerlijk gerookte buikspek wordt vaak geserveerd in gestoomde bao buns, zelf koos ik er voor om kleine ciabatta`s te gebruiken dit lekkere brood maakt het geheel nog wat spannender om te eten. Ciabatta is natuurlijk redelijk neutraal van smaak wat het buikspek en de koolsla goed toch zijn recht laat komen. Het knapperige van het brood maakt het geheel nog wat interessanter om te eten en bied een mooie tegenhanger voor het zachte buikspek. Voor het buikspek kan je natuurlijk voor de snelle optie gaan en dit ergens kant en klaar voorgegaan kopen, dat maakt dit recept een heel stuk sneller en veel makkelijker om uit te voeren. Dan is het eigenlijk direct een supersnelle lunch of snack. Voor de die hards die echt alles zelf willen maken heb ik ervoor gekozen om toch het recept van de buikspek toe te voegen. Als laatste geef ik de tip mee om meer van het buikspek te maken dan dat je nog hebt. Een dubbele hoeveelheid is een mooi uitgangs punt, zo kan je na het bereiden van het spek de helft bijvoorbeeld invriezen en op een later moment ontdooien en snel roosteren. Zo heb je het gemak van de snelle snack als optie en uiteindelijk ook het plezier van de uitgebreide spek bereiding. Zeg nou zelf hoe gaaf is het om bij je kennissen te pochen met je zelf gerookte buikspek.

Lees meer »

LOADED FRIES

We blijven aan de gang! Weer een comfort food knaller van een gerecht dat echt werkelijk iedereen waardeert. Nog nooit heb ik een succesvoller gerecht bereid. Bij het eten van deze ultieme bak friet is er nooit gezegd dat het niet lekker was of dat het niet helemaal in de smaak viel, en het is wat geserveerd hoor. Zelfs de kinderen eten dit bij ons thuis bijna met vingers en al. Met andere woorden deze WildFoodChefs special zou op menig restaurant kaart niet misstaan en het mooiste is nog dat het echt super simpel zelf te bereiden is. Om de bereiding wat simpeler te maken kan je er natuurlijk voor kiezen om de zoet zure rode ui te vervangen voor Amsterdamse uien,  een pulled pork kant en klaar te kopen en hetzelfde geld in dit geval voor de sriracha. Ben je nou een Die Hard hobby kok en wil je echt alle componenten zelf maken? Niet getreurd de recepten voor de huisgemaakte sriracha, pulled pork en zelf geweckte rode uien zijn als link toegevoegd in dit recept. 

Lees meer »

PIZZA WILD SHOARMA

Deze heerlijke herfst pizza zal je een ongeëvenaarde smaak explosie bezorgen welke zijn weerga niet kent. Het verhaal hierachter is dat ik werd gevraagd of het mij mogelijk leek om een pizza met wilde te serveren, zelf had ik hier nooit over nagedacht en was direct gemotiveerd om een lekker maar goed te bereiden wild pizza te creëren. Snel denk je dan aan aan een pizza met hert of zwijn ham, alleen vond ik dit te makkelijk. Na veel proberen kwam ik, ondanks mijn aversie tegen de shoarma pizza, toch uit bij het gebruiken van wild shoarma.

Lees meer »

OLIEBOLLEN

Oliebollen van de BBQ, kan dat wel? Het antwoord is, jazeker. Uiteraard kan dit robuust gekruide alternatief voor de standaard oliebol zeker in de frituurpan of in een vetpan op het gasfornuis gemaakt worden. Maar dit is natuurlijk veel leuker, plus je hebt weer een excuus gevonden om de BBQ aan te steken. Let alleen wel goed op, een pan met vet op open vuur vereist wel wat voorzichtigheid.

Lees meer »

ZOETIGHEID

LAVENDEL CREME BRULEE

Op zoek naar een perfecte afsluiter van een feestelijke maaltijd! Crème brûlée is bij ons een absolute favoriet. Het is een eenvoudig en simpel te bereiden dessert wat zich perfect een dag van te voren laat voor bereiden. Bovendien is het dessert ook nog eens a la minute super snel klaar te maken en laat het zich ook nog met prima combineren met allerlei uiteenlopende smaken. Crème Brulee is een zijdezacht Frans gerecht gemaakt van eieren en room, in de oven gegaard en bedekt met een gekaramelliseerd laagje suiker.  Het is een klassiek dessert gerecht op de kaart bij veel restaurants en uiteraard moest ik kijken of ik deze klassieker kon bereiden op de BBQ.

Lees meer »

BROWNIES MET OREO’S

Brownies! Naar mijn mening een van de lekkerste baksels die er zijn. Of het nu feest is of niet, er is altijd wel een reden om een lekkere brownie te maken. We zijn grote fans van deze easy fix dessertrecepten om twee goede redenen: ze zijn gemakkelijk te maken en eenvoudig te serveren. Net als onze New York Cheesecake en Appeltaartjes zijn ze ook precies wat je nodig hebt om 's middags of 's avonds laat hunkering te stillen. De Brownies zijn een combinatie van chocoladetaart, koekjes en toffees en staan bekend om hun rijke, chocoladeachtige smaak. 

Lees meer »

NEW YORK CHEESECAKE

Onze favoriete cheesecake is toch wel de gebakken variant. Het gaat zelfs zover dat wij en de kids hier in huis de ongebakken variant niet als echte cheesecake beschouwen. De ongebakken variant houd toch meer het midden van een pudding en en een bavarois en mist gewoon de echte cheese cake beleving. Zo gezegd is het eigenlijk vreemd dat een op de BBQ gebakken cheese cake zo lang op zich heeft laten wachten, Recent hebben we dit voor het eerst als test geprobeerd en is dit direct goed bevallen. Belangrijk vind ik bij dit soort gerechten is natuurlijk wel een schone verbranding van houtskool. Zorg er dus voor dat alles goed schoon is en geen vetten of andere bak restanten bevat. Als dit soort zaken vlam vatten zorgt dit absoluut voor een verkeerde verbranding welke een nare rook ontwikkeling tot gevolg heeft en door de cheese cake als smaak geabsorbeerd wordt. Werk dus schoon als je dit toffe project gaat uit voeren, dat maakt het eind resultaat echt om van te smullen.

Lees meer »

APPEL PECANNOTEN TAARTJES

Dit relatief eenvoudige recept maak ik vaak op zaterdag samen met de kinderen. Net even iets anders dan een traditionele appeltaart door de toevoeging van de pecannootjes. De appelaartjes eten wij het liefste als deze nog een klein beetje warm zijn. Uiteraard met slagroom en soms ook nog met een heerlijke bol vanille-ijs. 

Lees meer »

MARSHMALLOWS VAN DE BBQ

Dit super simpele gerecht is erg eenvoudig om te maken, voor de doorgewinterde BBQ’er is dit absoluut geen uitdaging. Waarom dan toch dit recept hier plaatsen vraag je jezelf af, nou de verklaring is net zo simpel als het gerecht en luid als volgt, als iedereen thuis geniet van het BBQ’en betekent dat automatisch dat je meer kan BBQ’en. Met andere woorden dit gerecht is een echte kids pleaser en een leuke afsluiter voor ze na het saaie tafelen met pa en ma. Het leuke is dat het met dit gerecht ook niet veel uitmaakt hoe je het aanpakt, je kan eindeloos variëren met de smaak van de jam, de chocolade en natuurlijk zou je de blauwe bessen kunnen vervangen voor ander fruit, aardbeien doen het hier ook altijd heel goed bijvoorbeeld.

Lees meer »

GROENTEN EN SAUZEN

GEVULDE POMPOEN MET FETA, BLOEMKOOL EN PAPRIKA

GEVULDE POMPOEN MET FETA, BLOEMKOOL EN PAPRIKA   Simpel, snel en toch verassend. Met deze gevulde pompoen als bijgerecht ga je je tafel genoten absoluut verassen. Het mooie is dat dit bijgerecht zich net zo makkelijk laat bereiden als een salade maar toch het niveau van je BBQ een stuk omhoog tilt. Serveer deze heerlijke gevulde pompoenen naast een heerlijk stuk vlees met wat brood en je hebt een complete maaltijd van je BBQ om van te genieten.   Circa 4 personen  INGREDIENTEN 2 st Fles pompoen 200 gr Bloemkool 4 st Sjalot 200 gr Feta kaas Olijfolie WildFood Poultry Rub 16 st Cherry tomaat 1 Punt paprika  Basillicum om te garneren BENODIGDHEDEN Mes Snijplank Pan  kookpan Skillet of ovenschaal  Lepels Vork Bolzeef Keukenpapier Mengkom BBQ geschikt de indirecte methode   

Lees meer »

ONZE FAVORIETE HAMBURGERSAUS

ONZE FAVORIETE BURGERSAUS   Simpel maar o zo lekker, na het proeven van deze zelfgemaakt saus op je favoriete burgers zal je de kant en klare flessen saus voortaan zeker in de winkel laten staan.    Ps. mocht je geïnteresseerd zijn in de burger van de foto's.  klik hier: HAMBURGER RECEPT Saus voor circa 10 Burgers  INGREDIENTEN 600 gr Mayonaise 200 gr Ketchup 50 gr Curry 50 gr Mosterd  8 gr soja saus  6 gr Sriracha  4 tenen Knoflook 8 st Augurk 1/2e bos Peterselie  BENODIGDHEDEN Mes Snijplank Sauskom Lepel  Weegschaal knoflook pers (optioneel)  

Lees meer »

CHIMICHURRI

CHIMICHURRI Chimichurri is een heerlijke saus welke ook bruikbaar is als marinade die in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken veel wordt gebruikt bij gegrild vlees. Chimichurri staat bekend om zijn lekkere friszure en kruidige smaak. Het is voor velen een favoriete saus en past dus zoals gezegd bij geroosterd of gegrild rundvlees. Maar beperk je daar natuurlijk vooral niet tot en gebruik het ook eens als topping voor andere soorten gegrild vlees, of combineer chimmichurri eens met vis en groenten. Wij mengen de chimichurri bijvoorbeeld graag door een gerookte vissalade maar ook met geroosterde wortelen is het een geweldige combinatie. Het basisrecept bestaat uit peterselie, knoflook, rode chilipeper, azijn en olie, hoewel je ook vele variaties met andere soorten kruiden tegenkomt. Hier vind je ons favoriete recept, het is misschien wat veel maar in de koelkast is het vaak wel ruim twee weken houdbaar en anders kan je de chimichurri altijd nog kleiner verpakken en eventueel invriezen om er op een later moment van te genieten.    Tip: mocht je nu onvoldoende vertrouwen hebben in je snij technieken om de ingrediënten zo fijn te snijden dan kan je voor dit recept altijd terugvallen op het gebruik van een staafmixer.    1 kleine weckpot INGREDIENTEN Krulpeterselie vers 50 gram Chillipeper 1 st Rode ui 1 st Rode wijn azijn 6 eetlepels Gedroogde oregano 10 gram Knoflook 5 tenen Kerie poeder 4 gram Zeezout Peper uit de molen Olijfolie  BENODIGDHEDEN Weckpot of andere bewaarpot Messen Snijplank Optioneel staafmixer Lepels  Bakjes   

Lees meer »

PULLED MEAT PIE

PULLED MEAT PIE  Je kent het vast wel, we maken tegenwoordig allemaal wel eens pulled pork, beef of chicken en vaak zijn hierbij onze ogen vaak groter dan onze maag, het gebeurd mij in ieder geval regelmatig. Met andere woorden we maken te veel klaar op onze BBQ en blijven zitten met de restjes van dit heerlijke vlees. Op zich geen probleem natuurlijk, je kan er voor kiezen om kleinere stukken vlees gaan bereiden maar dan mis je de kans om vaker te genieten van je BBQ kunsten en dat is nou precies wat je niet wil. In onze zoektocht naar excuses om Pulled Meat meer te gebruiken zijn we het overtollige vlees in porties in de vriezer gaan bewaren. We maken hier regelmatig wraps, tosti's of andere broodjes mee, dit keer gaven we de kliekjes van onze Pulled Deer een echte upgrade en maakten we deze heerlijke Pulled Meat Pie. Het eindresultaat van dit probeersel was een heerlijke stukje rest verwerking en te goed gelukt om niet te delen. Het mooie aan dit recept is weer dat al het werk in de voorbereiding zit en de bereiding zelf niets anders is dan de Pie in de BBQ of eventueel in de oven te schuiven, dit kan natuurlijk allebei. Dat maakt dit een prima recept voor de komende feestdagen en scheelt je hoop tijd in de keuken als je je huis vol hebt met gasten.    Ps. mocht je nog een simpel maar goed recept pulled pork recept zoeken klik hier: Pulled Pork Circa 4 personen   INGREDIENTEN 400 gr van je favoriete Pulled meat (rund, varken, chicken, hert)  20 gr WildFood - Poultry Rub 1000 gr Bloem + bloem om te bestuiven 450 gr Water 125 gr Boter + boter om in te vetten 2 st Ei 3 st Rode ui 1/2e Fles pompoen 125 gr Doperwten BBQ saus  Olie  BENODIGDHEDEN BBQ met indirecte gaar mogelijkheid Hitteschild Messen Snijplank Deegroller Beker Bakjes Bakpan Bakpan voor de Pie, ovenbestendig het liefst gietijzer Kookpan  Bolzeef Kwast  

Lees meer »

GEPOFTE UIEN EN KNOFLOOK BOTER

Een kruidenboter maar dan anders! De rokerige geroosterde smaak van de knoflook en de uien zal helemaal door de boter trekken waardoor je met deze boter werkelijk alles lekke maakt. Of je het nou laat smelten over een dikke steak van de grill, je favoriete plukbrood er mee op smaak brengt of het gewoon naast een uitgebreide borrelplank serveert, met deze boter zit je altijd goed!

Lees meer »

GESTOOFDE ZUURKOOL

Door zuurkool voor de bereiding even af te spoelen en daarna te stoven maak je de smaak van de zuurkool veel zachter. Het toevoegen van de kruiden en specerijen gaat het geheel op een subtiele manier wat meer diepgang geven dit maakt de zuurkool makkelijker toepasbaar  als bijgerecht voor wat meerdere culinaire gerechten. Zelf gebruikten we deze zuurkool in een schotel met een gerookte damhert bout, gepofte appel en sjalot. Natuurlijk is de zuurkool ook gewoon heerlijk om te eten zoals je gewend bent in een ovenschotel of met gekookte aardappelen, het zal je avondmaal net wat lekkerder maken en daarmee dus dat kleine beetje extra moeite meer dan waard. 

Lees meer »

HUISGEMAAKTE SRIRACHA

Sriracha, deze beroemde spicy smaakmaker is thuis gemakkelijk zelf te maken. Buiten dat dit natuurlijk erg leuk is om te doen is bijkomend voordeel dat je de saus natuurlijk helemaal naar eigen smaak kan samenstellen. Aangezien de kinderen bij ons thuis ook gek zijn van gekruid eten maakte ik deze milde variant welke voor iedereen toegankelijk is. Van origine is deze Thaise saus dus vooral gebaseerd op het gebruik van chilli pepers maar zoals je ziet werkt het met meerdere ingrediënten. Voor deze variant is vooral paprika gebruikt aangevuld met tomaat en Spaanse pepers. De fermentatie van de ingrediënten zorgt voor de specifieke smaak van de saus.

Lees meer »

ROMIGE PREISOEP MET AARDAPPEL

De winterprei was weer beschikbaar bij onze lokale boerderijwinkel. Een mooi excuus om deze heerlijke aardappel-prei soep te maken. Als garnituur en extra vulling gebruikten wij onze eigen huisgerookte wilde zalm. Een heerlijke winters lunchgerecht of met een broodje erbij voor als diner. 

Lees meer »

STAMPPOT VAN ZUURKOOL, ZOETE AARDAPPEL, PASTINAAK EN SPEK

Nu we vol in het winter seizoen zitten is de jacht bij ons in de regio wekelijks druk bezet met de jacht op hazen, een doelstelling was dan ook om eens een mooi bbq recept met haas voor de site te produceren. Zo gezegd zo gedaan, om het recept compleet te maken kreeg ik het idee om een stamppot van de BBQ toe te voegen. Zodoende is dit stamppot recept ontstaan, na het bereiden van dit gerecht waren onze gasten en ik zo enthousiast over dit gerecht geraakt dat het snel duidelijk was dat deze stamppot een eigen aparte plaats kreeg op de site naast de bereiding van hazen rug. Mocht u nou geen fan zijn van haas dan kan deze overheerlijke stamppot natuurlijk ook uitstekend gecombineerd worden met een ouderwetse rookworst of een heerlijke steak naar keuze van de grill. Aan u de keuze!

Lees meer »