GEROOSTERDE SARDINES

Een super simpele klassieker welke toch de moeite waard is om hier eens te delen. Sardines worden in de mediterrane keuken vaak op deze manier bereid en daar is een goede reden voor. De bereiding op open vuur sluit perfect aan bij de vis en geeft deze dusdanig veel diepgang dat er verder weinig toegevoegd hoeft te worden voor een geweldige smaak beleving. Het belangrijkste is uiteindelijk dat er mooie verse sardines aangekocht worden en dat deze goed schoongemaakt zijn, iets wat de lokale visboer waarschijnlijk wel voor je wil doen. Om er een compleet gerecht van te maken kan je de sardines prima serveren met gebakken friet en je favoriete salade. Voor de complete beleving eet je deze vis lekker met je handen, samen met een goed glas witte wijn waan je je op deze manier direct op een zonnig terras aan de middellandse zee. 

Lees meer »

GEROOKTE ZALM BITES MET PETERSELIE CREME FRAICHE

Momenteel zijn ze helemaal hot de BBQ bites, veelal veel werk maar dat geld niet voor deze variant. Het klaarzetten van dit eenvoudige gerechtje zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen, en de daadwerkelijke bereiding zal niet veel meer tijd in beslag nemen. Als je een beetje efficiënt te werk gaat en de BBQ direct opstart voordat je aan de voorbereidingen begint kan je zelfs in een minuut of 20 helemaal klaar zijn. Wij sneden de zalm in kleine blokjes en maakten er op deze manier dus BBQ bites van welke heerlijk zijn als borrel snack of tussendoortje. Dit recept is natuurlijk ook te bereiden met een stuk zalm in zijn geheel, je kan de zalm hierna mooi plukken en als broodbeleg gebruiken of in een heerlijke wrap steken. Voor het roken van vis gebruik je het liefste hout soorten met een subtiel rookaroma, appel, kersen, elzen (alder) en hickory zijn hier goede voorbeelden van. Onze favoriet is absoluut beuken dit geeft een heerlijk subtiel rook smaakje aan je gerookte vis. Wat het rookplankje betreft kan je dezelfde houtsoorten hanteren. Al zijn eiken en ceder voor het roken van vis op deze manier ook prima geschikt om als rookplankje gebruiken. Op de site van rookplankje.nl kan je terecht voor een ruim aanbod in rookplankjes en uiteraard oom ander rookhout waaronder rook chips. Als laatste tip is het belangrijk om te weten dat we bij het roken het rookhout absoluut niet nat gaan maken door deze te weken in wat voor vloeistof dan ook, dit is absoluut nergens voor nodig. We gebruiken het rook hout namelijk omdat we rook willen genereren om onze bereiding net wat extra's te geven. Door het rookhout eerst nat te maken zal je tijdens de bereiding dus eerst dit vocht weer uit het hout moeten stomen voordat het hout begint met roken. Op deze manier zal het resultaat dus zijn dat de zalm in deze bereiding bijvoorbeeld gestoomde zalm wordt in plaats van gerookte zalm. 

Lees meer »

GELE ZEEDUIVEL CURRY

Hierbij weer eens een eenvoudig en snel te bereiden maar des al niet te min enorm smaakvol gerecht waarbij je je vingers aflikt. Het recept voor deze Thaise vis curry kost nauwelijks moeite om klaar te zetten, het is enkel een kwestie van de vis snijden en de ingrediënten mengen. En mocht je het jezelf helemaal makkelijk willen maken dan kan je zelfs de visboer nog vragen om de vis voor je te snijden. Verder is het een kwestie van even een uitje en een paprika snijden, meer is het niet. Je kan dit gerecht natuurlijk in een ovenschaal doen en in de oven zetten, 45 min op 160 graden en de curry is klaar. Lekker voor op een regenachtige dag, wat rijst er bij en je bent klaar. Natuurlijk maken wij het onszelf wat lastiger en gaan wij voor de BBQ uitvoering van dit gerecht.

Lees meer »

CEVICHE VAN SNOEKBAARS

Dit eenvoudige maar heerlijke gerecht laat zich vrij gemakkelijk maken en heeft een niet al te lange bereidingsduur, kortom een heerlijk gerecht om indruk mee te maken op uw gasten. Ceviche is een rauw vis gerecht uit de Latijns Amerikaanse keuken het is in principe rauwe vis gemarineerd in citrussap, azijn kan natuurlijk ook gebruikt worden.

Lees meer »

BROODJES GEROOSTERDE POON MET TOMATENSALSA

Heb je een keer wat meer tijd voor de lunch dan zijn deze broodjes geroosterde poon een leuk project, poon is een heerlijke maar vaak toch wat ondergewaardeerde vis. Jammer en ook helemaal niet nodig, naast dat poon zicht uitstekend leent om te roken en om stoofpotjes van te maken is dit stevige vis vlees ook heerlijk om te roosteren en op brood te eten. Een mooi bijkomend voordeel is dat deze heerlijke Noordzee vis je niet hard in je portemonnee raakt. Dus op naar de lokale visboer en scoor je verse poon.

Lees meer »

OP DE GRAAT GEROOKTE WILDE TARBOT

Deze uitgebreide bereiding is er natuurlijk weer een voor de show, de zichtbare vissengraat vind ik heel erg gaaf en zorgt voor een hoop uiterlijk vertoon.  Die extra moeite vind ik het allemaal wel waard, het is veel meer werk maar uiteindelijk eten we ook met onze ogen. Het gezegde luid niet voor niets “het oog wil ook wat”. Daarnaast vind ik dat je door zoveel moeite in de bereiding te steken je zeker laat zien dat je het dier met respect behandeld. Je zal zien dat men het eten nog meer gaat waarderen.  

Lees meer »